Relație de iubire sau Întâlnire de două Suflete?

Cu câteva zile în urmă, vorbind cu o prietenă despre relații, ne-am dat seama amândouă cât de bine ne înțelegem sentimentele, trăirile… și că de fiecare dată când ne povestim diferitele provocări pe care le trăim în sfera emoțională, terminăm conversația cu o frază de genul: „Totul este ok, ai dreptate tu!”

Este ceea ce fac prietenele bune în mod repetat: ne confirmă versiunea NOASTRĂ a poveștii.

Întrebarea pe care mi-am pus-o a fost: de ce aceste simple cuvinte: „ai dreptate tu!” ne dau atâta alinare?

De ce varianta noastră este atât de importantă pentru noi?

Pentru că NOI SUNTEM POVESTEA NOASTRĂ.

Articolul de astăzi este, într-un anume fel legat de podcastul: „Cine ai fi dacă nu ai fi cine crezi că ești?

Pentru că Noi suntem povestea noastră. Sau, cel puțin, suntem convinși de asta. Suma finală a definițiilor despre ce este bine și ce este rău, a da-urilor și a nu-urilor noastre, a alegerilor noastre dictate de ideile pe care le avem despre noi înșine si despre lumea in care ne învârtim, pe scurt, suma convingerilor noastre compune ego-ul nostru.

Și totuși, fiecare lucru este în mișcare, nimic nu este static, nimic nu este pentru întotdeauna. Ceea ce este just într-un anumit moment al vieții noastre, considerat dintr-o anumită perspectivă, adeseori este greșit în momentul succesiv.

Dar ego-ul nostru nu iubește asta; vrea siguranță, vrea asigurări, vrea să aibă certitudini.

Ego-ul creează „certitudini” pur și simplu, fixând anumite lucruri, decretând: „ Asta este așa! Asta este drept! Asta este greșit! Acesta este adevărul absolut, pentru toți și în orice moment, nu doar pentru mine și nu doar în acest moment!”

Aceasta este explicația de ce persoanele iubesc așa de mult guru, dictatorii, popstarurile, divinitățile, starurile de cinema și alte autorități.

Pentru că pot face referință la ceva mai mare decât se percep pe sine din perspectiva ego-ului care iubește certitudinile și urăște instabilitatea transformării. Pentru că acel disconfort tăcut din umbră poate dispărea și se pot relaxa în ”certitudinea” că există puncte fixe.

Întorcându-ne la subiectul articolului: poveștile personale și relatiile sentimentale.

Ego-ul are un dușman: partenerul din relația sentimentală. Din păcate, ego-ul nostru își face socotelile fără un partener. La început, ego-ul iubește partenerul dar, foarte repede, clar ca în mod involuntar – partenerul este văzut ca dușmanul numărul unu. Esența sa așa de diferită care ne-a atras în mod magic la început devine după ceva timp o amenințare existențială. Dacă poziția celuilalt justă sau greșită este complet opusă poziției noastre atunci ego-ul începe să lupte cu disperare deși însăși poziția noastră poate fi greșită…sau justă.

Bineînțeles, soluția la această dilemă este mai căutată decât tratamentul pentru cancer. Manuale și cursuri pentru relații umplu rafturile librăriilor și dormitoarele doritorilor de iubire romantică.

Dar nu întotdeauna a fost așa. În epoca patriarhală (și probabil și în timpuri străvechi, în epoca matriarhală) totul avea un rost și o ordine și era relativ simplu.

Unul dintre parteneri, în acord cu spiritul epocii în care trăia definea ceea ce era just sau greșit: iar celalalt trebuia, pur și simplu, să se conformeze.

În relațiile moderne ne străduim să căutam un model în care fiecare dintre parteneri își poate defini de unul singur ceea ce consideră just sau greșit. Pare o idee strălucită dacă considerăm exprimarea propriei opinii ca pe un drept de bază al ființei umane care trăiește în democrație. Și atunci unde e problema?

În anumite relații se pare, de fapt, că nu este nici un fel de problemă. După o anumită perioadă mai mult sau mai puțin lungă de război, partenerii găsesc un relativ acord și pacea este aparent restabilită.

Când convingerile proprii și propriile granițe sunt stabilite pare că, de fapt, nu mai este nici un fel de problemă. Pare că orice nou conflict este reconducibil la aceeași semnificație pe care o aveau convingerile partenerului asupra egoului personal doar că de data asta amenință nu egoul personal ci amenință egoul relației.

Iar asta poate părea un mare avantaj: relațiile devin un factor de stabilitate în viețile la amândoi partenerii. Se pot crește copii, se pot avea relații sociale, se pot construi case și mașini împreună pentru că fiecare lucru este „sub control”.

Pe de altă parte, acest lucru implică un mare dezavantaj: orice posibilitate de schimbare, dezvoltare și evoluție este ucisă în fașă.

Mai există și o altă posibilitate dar este incomodă. Este incomodă pentru că nu este o solutie în sensul în care ego-ul nostru ar vrea să o găsească. Este posibilitatea periculoasă și în același timp fascinantă de a folosi relația ca o cale de a experimenta pe noi înșine nu numai ca pe un absurd sac de aminoacizi și apă ci de noi perspective și posibilități. Ce înseamnă asta?

Înseamnă să încetăm să evităm diferențele care în mod inevitabil se nasc în întâlnirea dintre două persoane, înseamnă să evităm să declarăm în mod de necontestat că una dintre poziții este complet greșită. Relația, în sens tradițional, are succes când se negociază un teren comun cât mai amplu posibil pe care se construiește o structură fictivă, cât mai stabilă posibil, absolut asemănătoare ego-ului, și atunci se naște ego-ul relației.

Întâlnirea necesită acordarea reciprocă a libertății de a experimenta în mod repetat viața într-un mod nou și diferit. Din schimbarea constantă de poziție și perspectivă, apare posibilitatea interesantă pentru individ de a-și asuma pe deplin propria poziție, știind în același timp că și celălalt are dreptate, dacă este văzut din perspectiva celuilalt. Abia atunci cele două perspective pot dansa între ele si iata ca jocul polarităților a început.

În această situație, pentru a avea succes trebuie să renunțăm la soluțiile simple și să renunțăm la ideea că noi și doar noi avem absolută dreptate.

Este necesar să cunoaștem și să experimentăm toate jocurile posibile care nasc din această întâlnire de două Suflete găsind calea noastra către infinitul și puternicul tărâm al sentimentelor.

Doar când vom explora și cunoaște potența mânieni, a tristeței, a rușinii și a bucuriei putem juca jocul relației și ne putem bucura de fiecare fațetă a sa, fără să ne retragem, fără să fugim, fără trucuri.

Putem experimenta astfel, libertatea de a vedea ceva evident greșit, evidet just, evidet urât, fără să simțim că este greșit, simțire care ne duce în suferință. Emoțiile și sentimentele noastre ne dau posibilitatea de a accepta pe celălat și pe noi înșine fără să degenereze într-un așa zis acord pasiv neautentic.

Cu cât vom avea succes pe această cale cu atât sunt mai mici șansele ca bucuria și iubirea reciprocă din relație să moară. Dar, sunt mari șanse să moară ego-ul nostru. Poți numi asta nebunie sau iluminare, chiar nu are importanță; ceea ce rămâne la urmă este o mare aventură care ne poartă înspre Înalt, acolo unde putem găsi frumosul în urât și urâtul în frumos, binele în rău și răul în bine, acolo unde diferențele se alternează într-un grațios și infinit dans de lumini și umbre și care ne desenează destinul.

Acolo unde rămâne explorarea noilor orizonturi ne-explorate. Iar asta este deja ceva nemaipomenit, nu-i așa?

***********************************************************************

În perioada 21-27 Decembrie am pregătit pentru tine prețuri speciale pentru toate produsele mele. Vei putea achiziționa la un preț special ORICE audio-curs disponibil pe site.

Preț Special înseamnă REDUCERI DE PÂNĂ LA 40%!

De exemplu, cursul “Iubirea te caută” beneficiază de o reducere de 40%! Clic aici!

*toate produsele din magazin sunt valabile exclusiv în format online descărcabil, deci te poți bucura de ele la scurt timp după ce finalizezi comanda.

Pentru orice comandă (inclusiv la audiocursul „Programarea Obiectivelor” in valoare de doar €10) ai ca bonus  in anteprima, un audio special cu afirmatii pozitive care face parte integranta din metoda mea exclusiva de vindecare si integrare a Copilului Interior Ranit care va apare in 2021.

despre autor

Felicia J. Ursărescu
Felicia J. Ursărescu

Life Coach, pasionata de creștere și dezvoltare personala. In timpul liber, pictorița.

youtube

top recomandări

Newsletter