Pierderea jobului poate fi un faliment sau o oportunitate?

În discuția de astăzi din cadrul rubricii „Puncte de vedere” am avut-o ca oaspete pe Alina Dumitru, realizatoare TV.
Alina este una din acele persoane căreia situația mondială actuală i-a dat viața peste cap. De azi pe mâine, ea și sotul ei s-au trezit fără serviciu.

În emisiune am vorbit despre sentimentul de pierdere, despre sentimentul de nedreptate, despre sentimentul de a nu fi îndeajuns de bun.

Cum crezi ca s-a terminat conversația noastra?

Vei descoperi dacă ai răbdare sa ne urmaresti pentru o ora si jumatate.

In interviu am pomenit despre Roata Vietii. Iata cum arata o Roata a Vietii, un instrument folosit adeseori in sedintele de coaching.

Acesta este doar un exemplu, Roata Vietii trebuie sa fie personalizata in functie de client si de viata proprie. Dar, poti pleca de la acest grafic ca apoi, sa adaugi sectiunile care te intereseaza.

Practic, la fiecare arie de viata trebuie sa dai o nota de la 0 la 10 in functie de gradul de satisfactie pe care il ai.

Roata vieții îți dă o nouă viziune a situației actuale și te ajută să individuezi acele sectoare ale vieții care au nevoie de intervenția ta.

  1. Fizic/ sănătate / vitalitate
  2. Emoții
  3. Ambient/ bunuri materiale
  4. Creștere personală
  5. Distracție
  6. Familia
  7. Viață socială
  8. Muncă / carieră
  9. Finanțe / investiții / economii
  10. Spirit / suflet / misiune personală / contribuție la umanitate.

Roata pe care o faci acum, reflectă viața ta în acest moment.

Zona 1: Fizic / Sănătate / vitalitate

Include sănătatea fizică, nivelul de energie și vitalitate de care simti că dispui. Ce faci, în mod normal, ca să te menții în formă, ca de exemplu: obișnuințe alimenatre, exercițiu fizic, calitatea somnului etc.

Zona 2: Emoții

Când vorbesc despre emoții vorbesc despre conștientizarea acestora și de capacitatea de a le gestiona cât mai bine, adică capacitatea de a ști să le controlăm și să le exprimăm în modul cel mai potrivit, echilibrat și benefic.

Zona 3: Ambient/ Bunuri materiale

Prin „ambient” înțeleg spațiul în care trăiești: casa, locul unde muncești și celelalte ambiente unde îți petreci timpul.

Ambientul ne influențează foarte mult, deseori mai mult decât credem starea noastră de spirit, acțiunile și relațiile noastre. Consideră și bunurile materiale pe care le ai, de la mașină la haine, mobilele și tot așa.

Zona 4: Creșterea personală

Consideră timpul pe care îl dedici exclusiv creșterii tale personale, activităților pe care le faci ca să crești ca persoana, ca să te regenerezi, la tot ceea ce faci ca să te îmbogățești interior: poate fi orice, de la citirea unei cărți, la frecventarea unui curs, la terapie personală. Creșterea personală și profesională este cel mai mare instrument pe care îl ai ca să îmbunătățești calitatea vieții tale.

Zona 5: Distracție

Prin distracție înțeleg efectiv pura distracție și odihnă. Activitățile ”distracție” nu au un scop specific, ci doar acela de a ne da bucurie, liniște și divertisment.

Zona 6: Familia

Pentru a evalua acest aspect ia în considerare viața ta de cuplu, raportul cu copii, cu părinții, frați și surori, rude, prieteni apropiați.

Zona 7: Viață socială

Include relațiile cu persoanele pe care le frecventezi în afara familiei sau cu care intri în contact nu pentru motive de lucru (de exemplu: vecinii de casă, membrii asociațiilor unde ești înscris, echipe sportive, club și așa mai departe).

Zona 8: Muncă / carieră

Aceasta zonă are de a face cu poziția ta profesională (angajat, antreprenor, liber profesionist sau altceva), nivelul de satisfacție pentru activitățile și sarcinile pe care le faci, gradul de responsabilitate pe care ți-l asumi, retribuția ta. Dacă ești un student, ia în considerare în schimb, interesul pentru materiile studiate, notele, perspectivele de a găsi un loc de muncă bună.

Zona 9: Finanțe / Economii / Investiții

În acest caz, trebuie să iei în considerație cîți bani ai pus deoparte, raportul pe care il ai cu banii, capacitatea ta de a administra resursele tale financiare, a economisi și a investi. Evident, se tratează de considerații absolut subiective care depind de stilul tău de viață, de munca ta și de așteptările tale.

Zona 10: Suflet / Misiunea personală / Contribuția la lume

Se tratează de evaluarea a ceea ce, în general, este raportul tău cu religia, cu convingerile tale religioase. Altfel, dacă ești ateu, reflectă asupra coerenței cu care îți trăiești valorile profunde. În plus, ia în considerare și dorința pe care o ai ca să îi ajuți pe ceilalți și lumea în care trăim și, în sfârșit, armonia interioară pe care o simți în raport cu marile mistere ale Vieții. De exemplu, să adoptezi un copil la distanță, să ajuți persoanele bătrâne, să conservi și să ajuți să prospere natura: sunt toate activități care intră în această zonă.

CONCLUZIE

Scopul acestui exercițiu este acela de a te ajuta să ai o viziune mai amplă asupra vieții tale și să te stimuleze să reflectezi asupra vieții tale actuale.

Nu te preocupa dacă roata ta este dezechilibrată. Fără o planificare adecvată, tendința naturală a persoanelor este exact aceea de a da importanță la un aspect al vieții decat la altul, creând dezechilibre de care nu este ușor să îți dai seama și care îți pot provoca insatisfacție și nemulțumire foarte mare.

Observând roata ta îți va fi mai ușor să îți dai seama la care zone trebuie să dai atenție pentru a-ți găsi echilibrul.

despre autor

Felicia J. Ursărescu
Felicia J. Ursărescu

Life Coach, pasionata de creștere și dezvoltare personala. In timpul liber, pictorița.

youtube

top recomandări

Newsletter