Mai multă activitate fizică: mai multă inteligență

Astăzi, am avut ca oaspete pe YouTube, la rubrica ”Puncte de vedere”, pe Marius Boeriu, life coach, pasionat de activitate fizică și sport.

Am vorbit , pe scurt, foarte pe scurt, atât cât ne/a permis o oră, despre legătura dintre minte si corp și importanța activității fizice în procesul de îmbătrânire.

Într-o societate în care s-a lungit durata vieții, în care sunt din ce în ce mai multe persoane batrâne, în care pierderea  memoriei a devenit o problemă, în care persoanele suferă din ce în ce mai mult de tulburări emoționale, anxietate și depresie, activitatea fizică devine o atitudine indispensabilă pentru a ne păstra sănătatea fizică si mintală. Într-un cuvânt, ne ajută să îmbunătățim calitatea vieții noastre.

Tulburările de memorie reprezintă un simptom din ce în ce mai frecvent și care afectează 7% din persoanele până in 65 de ani si 30% dintre cei care au peste 80 de ani.

Dar, se estimează că forme incipiente de senilitate si demență sunt prezente la circa 250 de persoane  din 100.000, de vărste cuprinse între 30 și 65 ani.

Cele mai recente studii eviudențiază cum actiuvitatea fizică activează noi circuite neuronale si cum acționează ca un factor protectiv.

Se știe de ceva timp că activitatea fizică ajută la producerea a noi neuroni, ca ajută la repararea daunelor neurologice si să regenereze fibrele nervoase dar ceea ce nu era încă cunoscut și era de ne-imaginat este faptul că o activitate de tip aerobic este capabilă să blocheze procesul de îmbătrânire la nivel cerebral (până nu de mult se credea ireversibil!).

Activitatea fizică de tip aerobic stimuleaza o enormă producție de celule staminale în hipocâmp (structura creierului care controlează memoria și învățarea și care permite înmagazinarea a noi informații).

Două ore și jumătate de antrenament aerobic pe sătămână timp de 4 luni sunt suficiente pentru creierul nostru să devină mai eficient, mai lucid și pentru a lua decizii eficienete mai repede. Exercițiul fizic stimulează lobii frontali, acolo unde se petrec diferite procese de gândire raționlă.

Sunt studii care demonstrează efectul benefic asupra stării emoționale. A alerga este ca și cum am fuma marihuana, se eliberează în corp substanțe asemănătoare cu pricipiile psihoactive din aceata plantă care acționează asupra creierului dând senzația de euforie.

BIBLIOGRAFIE:

https://www.nature.com/articles/s41467-020-16053-7
https://escuelaconcerebro.wordpress.com/category/educacion/

Iată aici interviul cu Marius. Așteptăm întrebările voastre!

despre autor

Felicia J. Ursărescu
Felicia J. Ursărescu

Life Coach, pasionata de creștere și dezvoltare personala. In timpul liber, pictorița.

youtube

top recomandări

Newsletter