Despre Virginia Satir….

Ti s-a intamplat sa iti fie drag cineva si sa nu stii de ce?

Ti s-a intamplat ca nici macar sa nu cunosti aceasta persoana si sa iti fie draga de nu mai poti?

Uite asa mi s-a intamplat mie cu Virginia Satir. Nu am avut onoarea sa o cunosc personal, nici nu as fi putut. Dar am cunoscut-o prin intermediul cuvantului scris, video si mai ales, prin intermediul minunatelor sale meditatii ghidate.

M-am gandit ca ar fi minunat sa impartasesc cu voi cateva dintre meditatiile sale.

In realitate, este un voiaj de 42 de zile in care CEVA se schimba in interiorul nostru. O prietena mi-a sugerat sa chem acest voiaj, „Provocarea de 42 de zile”. Sunt foarte la moda „provocarile de x zile”, suna cool si are succes din punct devedere al marketingului.

Dar nu prea imi pasa de marketing, nu pentru ca nu as fi interesata sa fiu citita si ascultata dar pentru ca am convingerea ca cine trebuie sa ma cunoasca… ma cunoaste. Cred mai mult in „coincidente” si Desenul Divin decat in nenea Marketing.

Acestea fiind spuse, in acest post iti prezint, foarte pe scurt, Virginia Satir.

Peste citeva zile iti voi prezenta „calatoria” noastra. Daca iti va place, poate o vom face impreuna.

Satir a fost poate cea mai populara si influenta terapeuta familiara. S-a nascut la Neillsville, Winsconsin, cea mai mare dintre cinci frati. Parintii sai aveau origini nemtesti si proveneau din familii foarte numeroase.

Virginia isi amintea cu multa placere de copilaria sa, petrecuta in ferma parintilor, alaturi de natura si animale si de fratii ei mai mici de care avea grija. Tatal sau era un alcoolist dar asta nu a impiedicat-o pe Virginia sa invete de la el valoarea onestitatii. De la mama sa, a invatat „arta de a repara lucrurile”. Probabil, acest lucru a ajutat-o mult in munca sa de terapeut pentru cuplurile in criza.

A fost un copil curios care a citit cu lacomie tot ceea ce putea citi iar mai tarziu, a lucrat ca baby sitter pentru a-si plati studiile la scumpa Milwaukee State Teachers College (acum University of Wisconsin-Milwaukee). A lucrat si ca voluntar intr-un institut pentru persoane de culoare unde a intrat in contact cu problema rasismului si celelalte probleme ale afro-americanilor.

Dupa ce a terminat facultatea de Educatie a lucrat ca invatatoare la Williams Bay, Wisconsin. Aici, familiile erau foarte sarace si prin urmare, Satir obisnuia sa se duca acasa la copii pentru a incuraja parintii sa isi trimita odraslele la scoala. Poate ca aceasta experienta a determinat-o pe Satir sa cultive ideea ca poate schimba lumea incepand din sanul familiei.

In 1937, Virgia a luat hotararea de a continua studiile ca asistenta sociala si s-a inscris la Northwestern University di Chicago.

Intre timp a cunoscut pe viitorul sau sot, Gordon Rodgers, intr-o statie de tren cu care s-a casatorit in 1941. Acesta, de fapt, era venit de pe front si dupa casatorie se intoarse inapoi la razboi. Virginia a ramas insarcinata imediat dar, din cauza ca sarcina era extrauterina au trebuit sa ii faca histerctomie totala.

A continuat sa studieze si sa lucreze, sa isi dea toate examenele in 1943 dar si-a luat licenta in 1948. Cind sotul sau s-a intors de pe front, si-au dat seama ca se indepartasera prea mult in acei ani de absenta si astfel au decis sa se desparta in 1949.

In 1951 Virgia s-a casatorit cu Norman Satir; aceasta casatorie a durat pana in anul 1957. In timpul acestei casnicii Virgia a adoptat doua fete de care se ocupase deja din punct de vedere profesional.

Desi nu a reusit sa isi creeze propria familie, Virgia era una dintre cele mai recunoscute si respectate terapeute familiare. A avut un enorm succes pe plan profesional. A lucrat cu Rogers, Maslow si Perls. La jumatatea anilor 70, munca sa si modul sau de a face terapie a fost studiat indelung de cei care au creeat Programarea Neuro Lingvistica, Richard Bandler si John Grinder.

Virgiania Satir a murit la varsta de 72 de ani din cauza unui cancer la ficat si pancreas.

Înscrie-te la newsletter ca să nu pierzi ultimele noutăți despre cursuri, reduceri de preț, idei utile și articole săptămânale.
Și am o surpriză: pregătesc un Audio Curs practic despre cum să recunoști și să îți schimbi convingerile limitative care va fi făcut cadou doar celor care sunt înscriși la newsletter.

despre autor

Felicia J. Ursărescu
Felicia J. Ursărescu

Life Coach, pasionata de creștere și dezvoltare personala. In timpul liber, pictorița.

youtube

top recomandări

Newsletter