Despre relații de familie și durere

În general, avem relații care sunt în viața noastră pentru un anumit scop, relații pentru o perioadă, sezoniere, sa le spunem așa și  relații pe viață.

”Relațiile pe viață” sunt foarte importante pentru că sunt alese de Suflet, de acea parte profundă, de acea parte eterna a noastră.

Ca și ființe umane, avem rațiunea și motivele noastre când intrăm într-o relație. Dar, de la nivelul inteligenței umane nu putem înțelege întotdeauna motivațiile Sufletului.

Sufletul tău știe ce anume ai nevoie pentru a crește.

Și Sufletul tău menține în viața ta persoane care pot să te învețe ceea ce ai nevoie, te pot ajuta să vindeci ceea ce este de vindecat sau îți dau ceea ce ai nevoie pentru a crește la nivel spiritual.

Relațiile de o viață sunt dificile pentru că nu poți să te debarasezi de ele când, cum și unde vrei. Adica, ba da, ai putea… dar prețul pe care il plătești este prea scump. Când spun preț ințeleg: remușcări, sentimente de vinovăție, durere sufletească și tot asa…

Iar ceea ce ne face să suferim și mai mult este când încercăm să le alungam nu numai din viața noastră dar din mintea și mai ales, din inima noastră.

A rupe, a te îndepărta, a alunga: nu este o soluție..nu este o soluție pe termen lung și nici o soluție funcțională.

În realitate, relațiile de o viață sunt aici ca să ne facă să devenim mai puternici.

Relațiile de o viață sunt aici pentru a ne învăța cât de profundă poate fi dragostea pe care o putem simți și în același timp ne învață cât de profund putem fi răniți.

Nu te opri în a iubi persoanele care sunt într-o relație pe viață cu tine.

Ceea ce fac relațiile pe viață să fie dificile este faptul că noi credem CUM ar trebui celelelate persoane implicate să fie, să se comporte și ce anume ar trebui să facă.

Credem că dacă este mama sau sora sau fratele sau copilul nostru, această persoană AR TREBUI să facă/să zică/să se comporte într-un anumit fel și credem, deasemenea, că știm CUM ar trebui ei să perceapă lumea, cum ar trebui să vadă lucrurile.

Câți dintre noi au trăit aceste lucruri pe pielea lor și câți dintre noi au acționat astfel, cu pretenții de la persoanele din familie?

Când ești implicat într-o relație pe viață cu cineva, primul lucru de făcut este să abandonezi opiniile, părerile, judecata și toate așteptările.

Suntem toți ființe umane: mama ta, tatăl tau, frații și surorile, copii tăi. Tu. Tu ești o ființă umană.

Și aceste persoane poate te-au rănit într-un mod foarte profund și tu crezi că doare mai tare doar pentru că este mama ta sau tatăl tau sau unul din frații sau surorile tale sau copilul tău. Dar ei sunt simple ființe umane ca și tine și veți fi conectați prin legătura de sânge pentru toată viața.

O relație pe viață, nu are importanță cât de dificilă și dureroasă este, te învață ceva și nu are importanță cum te învață acel ceva. Te învață să te eliberezi de obișnuința de a judeca, de așteptări și te învață să te oprești din a gândi  că doare mai tare doar pentru că sunt rudele tale. Nu suntem niște îngeri și nu suntem zeițe și zei cum tot aud spunându-se prin anumite seminarii de creștere personală, suntem toți ființe umane.

Și pentru că suntem conectați prin legătura de sânge, este responsabilitatea noastră, obligația noastră să dăm acelei persoane beneficiul dubiului.

Și iată o veste bună: dacă cineva ne tratează cu lipsă de stimă, cu lipsă de respect, sau cu orice alt sentiment care ne poate răni, în realitate, noi putem alege cum să ne comportăm în acea relație, cine să fim în acea relație.

Nu ești obligat să te duci la cina de Crăciun. Nu ești obligat să te duci la prânzul de Paște. Nu ești obligat să trimiți felicitări pentru ziua de naștere dar ceea ce trebuie să faci ca să continui să crești din punct de vedere spiritual este să continui să iubești.

Iubește în felul tău. Iubește de la distanță. Dar niciodata nu închide mintea și inima la o relație pe viață.

Cheia este acceptarea. Acceptă că o rudă de sânge se comportă urât cu tine. Dar nu o lăsa să te mai rănească în nici un fel. A accepta nu înseamnă că ești de acord cu comportamentul său sau că stai ca o meduză și lași să fii rănit în continuare. Înseamnă că poți fi prezent în relație. Înseamnă că poți ierta. Pe tine însuți și pe cealaltă persoană.

Din nou, a ierta nu înseamnă să fii de acord să fii rănit și nici nu înseamnă să stai ca o momâie fără coloană vertebrală întorcând celălalt obraz și apoi pe celălalt și tot așa într-un infinit joc masochist.

Iertarea este acel sentiment care te ajută să ieși din durere. Iertarea te ajută să elimini judecata; iertarea te va întări și te va ajuta să înțelegi că, pur și simplu, acea persoană este în felul ei, în felul care este. Punct. Este așa pentru că este umană. Punct.

Noi suntem așa pentru că suntem umani.

Iertarea îți va deschide inima la o mare oportunitate și această oportunitate este aceea de a te vindeca la un nivel profund, la nivelul sufletului.

Deci, dacă ești în criză într-o relație de familie începe prin a face primul pas și anume: iartă-te pe tine însuți. Mă iert pentru că am crezut și m-am așteptat că lucrurile ar trebui să fie diferite față de cum sunt.   

Mă iert pentru că am crezut și m-am așteptat ca această persoană să se comporte într-un anumit fel.

Mă iert pentru fiecare cuvânt și gând neplăcut pe care le-am avut față de această persoană.

Fără iertare, rămâi supărat, judeci cealaltă persoană și te torturezi cu întrebări gen: ce am făcut sau nu am făcut, cu ce-am greșit ca să se comporte cu mine așa de rău?

Când suntem într-o relație de familie, într-o relație pe viață, nu este persoana cea care ne cauzează durerea ci doar încercarea noastră de a o scoate din minte și din inimă ca să nu mai suferim.

Și mai este acea constantă și dureroasă întrebare care începe cu de ce? de ce? De ce se comportă așa? De ce spune lucrurile astea? De ce nu mă iubește cum vreau? Astea sunt lucrurile care ne dor cel mai mult.

Amintește-ți, într-o astfel de relație, cealaltă persoană crește la nivel spiritual așa cum crești și tu. Dar tu ai lecția ta și dreptul să crești cu timpul tău. Așa cum ea are lecția sa și are dreptul să crească în ritmul său.

Fii doar atent și înțelege lecția ta. Îmbrățișeaza vindecarea ta și amintește-ți că doar pentru faptul că o persoană face parte din familia ta nu înseamnă că nu te poate învăța ceva despre sufletul tău, ceva ce tu trebuie să știi, să vezi, să accepți, să conștientizezi.

Într-o relație de o viață, trebuie să înveți să o trăiești moment dupa moment, dând persoanei implicate oportunitatea de a crește și a se schimba exact așa cum tu crești și te schimbi.

Așa de des, în relațiile de familie, punem etichete pe frunțile persoanelor ca și cum ar fi niște borcane în cămară. Vedem persoanele în același fel ca acum 10 sau 20 de ani. Dar avem pretenția ca ceilalti să vadă schimbările în noi, să ne vadă așa cum suntem acum. Ideea este că primești exact ceea ce dai .

Dă persoanelor posibilitatea să fie diferite așa ca și ei să aibă oportunitatea să te vadă într-un mod diferit.

Cum ziceam, iertarea și acceptarea sunt acele instrumente de care ai nevoie pentru a vindeca relațiile dureroase pentru că relațiile sunt între ființe umane și nu ne putem aștepta la ceva diferit, la comportamente ideale și idealizate.

Acceptă, iartă, iubește, crește și deschide-ți aripile.

despre autor

Felicia J. Ursărescu
Felicia J. Ursărescu

Life Coach, pasionata de creștere și dezvoltare personala. In timpul liber, pictorița.

youtube

top recomandări

Newsletter