Alejandro Jodorowsky

Alejandro Jodorowsky

Citesc cartea lui Jodorowsky, Cabaret Mistico. M-am gandit sa postez gandurile mele si parti din carte care imi plac mai mult, pe parcursul acestei lecturi. Dar, in acest articol as vrea sa il prezint pe Jodorowsky celor care nu il cunosc inca.

Alejandro Jodorowsky Prullansky s-a nascut in Cile, la Tocopilla, pe 17 februarie 1929, intr-o familie ucraina de origine evreiasca.

Este un scriitor, dramaturg, caricaturist, eseist, regizor teatral, poet, cineast si se ocupa de taroc.

A lucrat pentru Marcel Marceau pentru care a scris: Producatorul de masti, Colivia, Devoratorul de inimi, Sabia samuraiului si Bip, vanzatorul de ceramica.

In anii 60 a intrat in contact cu o vindecatoare mexicana, Pachita, observand modul acesteia de a vindeca, asemanator cu surrealismul. Metodele Pachitei nu au nici o valoare din punct de vedere medical si totusi, reuseste sa determine „pacientii” sai sa se vindece sau sa gaseasca o forta pozitiva in ei insisi si sa accepte cu seninatate boala lor.

Jodorowsky, afascinat de aceasta metoda de vindecare atat de misterioasa si in acelasi timp atat de evident de teatrala, elaboreaza o forma de arta care are ca scop vindecarea, pe care o cheama „Psiho magie”. Cu ajutorul a ceea ce el numeste un „act efemer”, propune persoanelor un act de realizat, aparent fara nici o logica dar in realitate, incarcat de o imensa emotionalitate. Acest act ajuta persoana sa vada si sa perceapa propria realitate dintr-un alt punct de vedere, nou, diferit. Astfel, persoana, va rupe hipnoza cotidiana cu problemele sale si cu povestea sa personala pentru a ajunge la o noua perceptie a problemei iniziale, la rezolvarea sa, de fapt.

Iata citeva exemple de actiuni psihomagice: unei persoane care se plangea de problemele sale economice si de faptul ca nu mai are nici un ban in buzunar, Jodorowsky ii spune sa lipeasca de talpile pantofilor doua monede astfel incat, in timp ce merge sa auda clinchetul monedelor pe drum.

Unui baiat, ii murise tatal  pe care il idealiza in ciuda faptului ca fusese foarte sever si continua sa-i influenteze in mod negativ viata. Jodorowsky ii spune sa arda o fotografie a tatalui, sa arunce cenusa intr-un pahar de apa pe care apoi, sa il bea.

Scopul actiunii psihomagice este constructiv si pozitiv. Este un mod de a folosi arta pentru vindecarea sufletului.

Consider ca Jodorowsky merita citit si studiat chiar daca uneori, primul impact cu filozofia sa este destul de dur. Maine, voi scrie primele mele impresii din „Cabaret Mistic”.

Pe maine!

Invia commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.